Bob Esponja y la mascota (A2)

Bob Esponja y su amigo Patricio encuentran a un gusanito (wormpje). Lo llevan a casa pero a Gary, no le gusta la nueva mascota. Gary es el caracol de Bob. Gary sale de la casa. Hay una canción muy triste sobre Gary. Pincha aquí para verlo con palabras. Klik hier om te luisteren.

Los animales en las películas de Bob Esponja:
En Fondo de Bikini los caracoles marinos equivalen a los gatos en tierra firme, maúllan, y al enojarse, gritan como los gatos; los gusanos marinos equivalen a los perros, ladran, jadean, y los encadenan; las medusas equivalen a las abejas, zumban y pican; los nematodos a las termitas pues terminan con todo comiéndoselo; y los hipocampos equivalen a caballos.

maúllar = miauwen
ladrar = blaffen
jadear = hijgen
encadenar = vastleggen
la medusa = de kwal
zumbar = zoemen
picar = steken
el nematodo = aaltje/wormpje
el hipocampo = het zeepaardje

The legend of Zorro

¡Qué Guay! sterren *** Klik hier voor de trailer.

The legend of Zorro, hoofdrolspeler: Antonio Banderas, Catherina Zeta-Jones  Regie: Martin Campbell

We hebben Zorro bekeken en mede als basis voor ons boek gebruikt. Het is een leuke film, ook voor jongeren. Banderas is natuurlijk een echte held en ook nog erg aantrekkelijk: ‘un hombre superguay’. De film is wel in het Engels en dat is jammer. Hij krijgt drie sterren. Het is een avonturenfilm, prima in zijn klasse, maar zonder veel diepgang.

Zorro: La Espada y la Rosa

Deze televisieserie is gebaseerd op het personage Zorro. De serie werd in de Verenigde Staten uitgezonden in 2007 en hanteert een nieuwe kijk op Zorro die in een roman van Isabel Allende in 2005 werd ingevoerd. De serie gebruikt ook personages uit de Zorro-serie uit 1957. Men toont een fantasievolle versie van het koloniale Los Angeles, vol met romantiek, royale intriges en hekserij. De stad wordt bewoond door zigeuners, slaven, geestelijken, kannibalen, samenzweerders, rebelse indianen en Amazone krijgers, evenals de traditionele Spaanse bezetters, soldaten en piraten. (Bron: wikipedia.org)

Wil je een serie in het Spaans kijken, klik dan hier.

Als themasong werd voor deze serie gekozen voor Amor Gitano van Byonce en Alejandro Fernandez. Klik hier om dat lied te luisteren.

Pocoyo, Spaanse serie met poppetjes

Pocoyo is een klein jongetje dat met zijn vriendjes Pato (een eend) en Eli (een olifantje) en Pajarito (een vogeltje) allerlei avonturen beleeft. Het is voor de kleintjes, maar het Spaans is duidelijk uitgesproken en dat is voor beginners van elke leeftijd fijn.

Hable con ella (2002)

Hable con Ella is een briljante Spaanse film van de regiseur Pedro Almodóvar. Klik hier voor de trailer. Het is een film voor jongeren vanaf 14 jaar. Thema’s die aan de orde komen zijn: eenzaamheid, communicatie tussen mensen, intimiteit en vriendschap.

De film gaat over twee mannen die verliefd worden op twee verschillende vrouwen, die allebei in coma raken. De mannen leren elkaar kennen in het ziekenhuis waar hun geliefden liggen. Ze steunen elkaar in deze afschuwelijke situatie. Benigno is verliefd op Alicia, voor wie hij zorgt sinds ze in coma is geraakt. Marco is verliefd op Lydia, die ook in een coma terecht komt. De mannen reageren allebei totaal verschillend op hun situatie. Benigno is blij om bij de vrouw te zijn van wie hij houdt. Marco is zwaar depressief omdat hij niet met Lydia kan communiceren. Het zou geen film van Almodóvar zijn als er geen extreme dingen gebeuren, die je als mens aan het denken zetten.

Vier sterren voor deze prachtige film. Mooie mensen, mooie natuur en bovenal mooie muziek. Klik hier voor muziek van Caetano Veloso.

La lengua de las mariposas (1999)la lengua de las mariposas 2

La lengua de mariposas,  dirigida por José Luis Cuerda. Nos presenta la vida escolar en Galicia en 1936.

Moncho empieza la escuela, pero tiene miedo: Ha oído decir que los profesores maltratan y pegan. Pero se encuentra con un maestro simpatizante de ideas anarquista y republicanas que va a ser víctima de los terribles acontecimientos de la época, en concreto del triunfo de la sublevación fascista en ese pequeño pueblo gallego. La vida en el pueblo transcurre en una época marcada por el inicio de la Guerra Civil Española.

Deze film gaat over een jongetje, Moncho, dat voor het eerst naar school gaat. Hij is bang, omdat hij gehoord heeft dat de meesters kinderen slaan en mishandelen. Gelukkig komt hij in de klas bij een heel aardige meester. De Spaanse Burgeroorlog vormt de achtergrond waartegen dit drama zich afspeelt. Prachtige natuuropnames maken de film tot een juweeltje om naar te kijken. Klik hier voor de trailer.
Klik hier voor de hele film, zonder ondertiteling.

Secretos del Corazón, (1997)secretos del corazn

Una película del director Montxo Armendáriz. Un niño se enfrenta a la realidad de los adultos donde las mentiras, las pasiones, el amor y la muerte sustituyen las fantasías de su mundo infantil. Ambientada en los años 60, el protagonista es un adolescente. Tuvo varios premios y reconocimientos.

Javi en zijn broer verblijven in een oud huis buiten het dorp waar zij hun vakantie doorbrengen. Er is een kamer die op slot zit. Dat is de kamer waar zijn vader gestorven is. In zijn leven zijn meer mysterieuze dingen en mensen met geheimen, die hij graag wil onderzoeken. Klik hier voor meer informatie over deze film. Klik hier voor de trailer.

El chavo del 8

El Chavo del Ocho (uit het Spaans: “De jongen van nummer 8”) is een Mexicaanse televisieserie voor kinderen, die grote populariteit geniet in verschillende landen van Latijns-Amerika en daarbuiten. De serie gaat over een ondeugende arme weesjongen, El Chavo, die in een wijk van Mexico-Stad op straat leeft. Zijn contacten met de “nette” burgers van de wijk leveren veel humoristische momenten op. De serie wordt in 19 landen uitgezonden. (bron: Wikipedia)

El oso, el tigre y los demás (De grote dikke beer vertelt)

De grote dikke beer vertelt is de Nederlandse naam van de Duitse tekenfilmserie Janoschs Traumstunde. De serie is gebaseerd op de kinderboeken van de Duitse tekenaar en schrijver Janosch. De VPRO heeft de serie van Nederlandse stemmen voorzien en in de jaren tachtig en negentig uitgezonden in het kinderprogramma Villa Achterwerk. De serie omvat 26 afleveringen van een half uur, waarin in totaal 47 korte en langere verhalen worden verteld. De eenvoudig getekende en rustig vertelde verhalen zijn gericht op kinderen van 3-6 jaar. Door hun humor en vaak subtiele levenslessen hebben zij echter van meet af aan een breder publiek getrokken. (bron: Wikipedia)

Todos los episodios incluían uno de los personajes centrales de los libros de Janosch. Con mucha frecuencia los protagonistas eran Tigre y Oso. Todas las historias eran narradas por el grande y gordo oso del bosque (inicialmente bastante tonto).

 

 

0